Κυριακή 31 Μαρτίου 2019


Για τον Κωνσταντίνο Τσιαγκανά
(26 Μαρτίου 2019, 21.35΄, 401 ΓΣΝΑ)
Συγγενείς και φίλοι και συμπολίτες και συμπατριώτες,
ταπεινοί άνθρωποι όλοι μας συναθροισθήκαμε εδώ χάριν ταπεινού ανθρώπου. Σε χώρο που οι Έλληνες συνηθίζουν να αποχαιρετούν τους νεκρούς τους. Σε χώρο, που υπό το βλέμμα  του κοινού μας Πατέρα, ακούμε κάθε φορά, αενάως δε, την μεγάλη ποίηση της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Ο προκείμενος νεκρός ανήκε στους πολίτες που δεν είναι διάσημοι αλλά είναι χρήσιμοι. Όχι απλώς χρήσιμοι αλλά πολύτιμοι. Είναι το εθνικό μας κεφάλαιο, το οποίο δεν εκτιμάται. Ανήκει στο θεμέλιο του οικοδομήματος της πατρίδας όχι στο υπερώον. Το θεμέλιο δεν φαίνεται όταν οι λαοί θορυβούν, όταν ολιγωρούν για τα σημαντικά και υιοθετούν τα εύκολα. Φαίνεται στους σεισμούς και στους καταποντισμούς.

Ο προκείμενος νεκρός δεν έπραξε μεγάλα και πομπώδη. Έπραξε το καθήκον του. Είναι αυτό που λείπει. Και το έπραξε σιωπηλά. Ήταν άλλωστε πάντοτε σιωπηλός.

Ο προκείμενος νεκρός υπηρέτησε ένα σπουδαίο σώμα, το Στρατό. Δημιούργησε ένα πολύτιμο κύτταρο, την Οικογένεια. Με τη βοήθεια πολύτιμης συντρόφου ανέθρεψε τη Γιώτα και τον Αναστάση. Εθρήνησε την κόρη και χάρηκε επ’ ολίγον τον Αναστάση. Ο Αναστάσης μας υπηρετεί από καιρό και πράττει ό,τι πράττει σιωπηλά και αυτός. Κληρονόμος μεγάλης αρετής.

Ο προκείμενος νεκρός εγκολπώθηκε δύο μεγάλες ιδέες: την ιδέα της πατρίδας και την ιδέα της ορθόδοξης πίστης. Κλυδωνίζονται σήμερα και τα δύο, αλλά δεν βυθίζονται. Οι σιωπηλοί μαχητές δεν οπισθοχωρούν.

Ο Κωνσταντίνος Τσιαγκανάς προχθές, «…έκλινε την κεφαλήν και παρέδωκε το πνεύμα». Στην κλίνη του νοσοκομείου. Όπου εθριάμβευσε ως στρατιώτης, ανεδείχθη ως χριστιανός, υπέφερε χωρίς διαμαρτυρία. Εικόνα γαλήνης και φωτός το πρόσωπό του. Ο Κωνσταντίνος Τσιαγκανάς σήμερα εδώ, νεκρός και ζων συγχρόνως, μεταξύ προσωρινώς ζώντων. Τον ευγνωμονούμε για όσα προσέφερε σ’ αυτή την εσχατιά της πατρίδας μας. Τον ευγνωμονούμε κυρίως για τη διδακτική σιωπή του. Στη ζωή και στην κλίνη του νοσοκομείου.
Θούριον Έβρου, Ι.Ν. Αναλήψεως Χριστού, 29 Μαρτίου 2019
Σωτήριος   Αλ. Ρίζος
Τέως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)







            ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ              ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ  ΣΤΡΑΤΟΥ      
                              ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ                             
                                                                                                             
Αγαπητέ συνάδελφε και φίλε Κώστα

Μέσα σε κλίμα οδύνης και με πόνο ψυχής, σε αποχαιρετούμε σήμερα εμείς οι συνάδελφοί σου, οι φίλοι σου, οι συγγενείς και οι συμπατριώτες σου απ’ όλη την Ελλάδα. Ήρθαμε σήμερα εδώ, ν’ αποτίσουμε φόρο τιμής και εκτίμησης σε ένα υπέροχο άνθρωπο. Ήρθαμε να χύσουμε τα δάκρυά μας για τον άδικο και πρόωρο χαμό σου.
Μια μέρα μετά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ξεκίνησες γι’ αυτό το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας. Όσοι σε ξέραμε και συνεργαστήκαμε μαζί σου, γνωρίζαμε το ποιον του χαρακτήρα σου, το ήθος σου, την εργατικότητά σου, τη φιλοτιμία σου, τη φιλοπατρία σου, την πραότητα σου, την καλοσύνη σου. Άριστος Οικογενειάρχης, Άριστος Επαγγελματίας, Άριστος Αξιωματικός, Άριστος  ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Όμως η μοίρα σε χτύπησε βαριά, με τον απροσδόκητο χαμό της μονάκριβης κόρης σου Παναγιώτας, που σε λύγισε.
Υπηρέτησες όπου σε έταξε η πατρίδα, σε όλο τον Έβρο, στη Χίο στη Σαμοθράκη, αγόγγυστα, έχοντας πάντα ως φάρο το καλό της φιλτάτης πατρίδος. Θα μπορούσε κανείς να μιλάει, ώρες για το μεγαλείο της ψυχής σου, την καλοσύνη και τις αρετές σου. Αλλά οι στιγμές είναι για  όλους μας δύσκολες και εγώ που είχα την μεγάλη τιμή να πω αυτά τα λόγια, βρίσκομαι απροετοίμαστος και σε δυσκολία να πω περισσότερα, διότι φοβούμαι μήπως με τα φτωχά μου λόγια, δεν αποδώσω τα πρέποντα και σμικρύνω το μεγαλείο της ψυχής σου.
Δεν θα πω περισσότερα. Ας παρακαλέσουμε όλοι μαζί την Παναγία να δώσει κουράγιο και δύναμη στη διπλά χαροκαμένη σύζυγό σου Θεοδώρα και στο γιό σου Τάσο και στείλε σ’ αυτούς εξ ύψους παρηγορία.
Φίλε Κώστα, σε αποχαιρετούν οι συγγενείς,  οι φίλοι σου,  οι συνάδελφοί σου και ολόκληρος ο λαός του Έβρου. Ας είναι ανάλαφρο το χώμα της Θρακικής γης που θα σε αγκαλιάσει.
Καλό ταξίδι και αιωνία σου η μνήμη.













Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019



    ΑΠΩΛΕΙΑ  ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ    
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με πόνο ψυχής σας ανακοινώνουμε την απώλεια του εκλεκτού συναδέλφου μας Άνχου (ΠΖ) ε.α Τσιαγκανά Κων/νου, 63 ετών, ο οποίος άφησε  στις 26 Μαρ. 2019 την τελευταία του πνοή στο 401 ΓΣΝΑ, αφού έχασε την άνιση μάχη με την ανίατο νόσο.

Η μοίρα χτύπησε για δεύτερη φορά μέσα σε 5 χρόνια την οικογένεια του συναδέλφου μας, αφού τον Ιούνιο του 2014 είχε χάσει και τη μονάκριβη κόρη της Παναγιώτα , μόλις σε ηλικία 30 ετών από την ίδια νόσο.

Η λέξη «συλλυπητήρια» δεν μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματά μας.

Το Τοπικό Συμβούλιο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ» εύχεται να είναι ελαφρύ το χώμα της θρακιώτικης γης που θα τον αγκαλιάσει και απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Θεοδώρα και το γιό του Τάσο, διαβεβαιώνοντας ότι θα  εξακολουθούν να είναι αναπόσπαστο μέλος της οικογενείας μας.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρ 2019 ώρα 12:00 στο χωριό Θούριο Ορεστιάδος.

Καλό σου ταξίδι  αγαπητέ μας συνάδελφε και φίλε Κώστα.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019


Παράδοση Ελληνικής Σημαίας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρ 2019 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμότειχου, σε μια σεμνή τελετή, η παράδοση μιας Ελληνικής Σημαίας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, εκ μέρους του Παραρτήματος ΕΑΑΣ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ». 
 Τη σημαία παρέλαβε η Διευθύντρια του Σχολείου Κα Δελήμπαλτα Βασιλική και στη συνέχεια ο σημαιοφόρος της 25ης Μαρτίου 2019.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Άντγος ε.α Δαλαμαγκίδης Βασίλειος, κατά την παράδοση της σημαίας και απευθυνόμενος προς τους μαθητές, αναφέρθηκε επ’ ολίγον στην ιστορία και το συμβολισμό της γαλανόλευκης σημαίας μας, που αποτελεί το ιερότερο σύμβολο της φυλής μας
Το Τοπικό Συμβούλιο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ» εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τη Δντρια του Σχολείου αλλά και στους συντελεστές της άψογης εκδήλωσης, περισσότερο όμως εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τις μαθήτριες και μαθητές που συμμετείχαν στην πραγματοποίηση της επετειακής εορτής για την 25η Μαρτίου 1821 και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και Χρόνια Πολλά.


Κυριακή 24 Μαρτίου 2019


ΕΥΧΕΣ  ΕΘΝΙΚΗΣ  ΕΠΕΤΕΙΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι
 Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες που τιμούν την ιστορική επέτειο της ηρωικής Επανάστασης του 1821, που σηματοδοτεί την απαρχή του Νεοελληνικού κράτους!
Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε η προσήλωση στις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού για ελευθερία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, ας φωτίζει κι ας καθοδηγεί την πορεία μας ως Έθνους και του καθενός ξεχωριστά ως σκεπτόμενου και ενεργού πολίτη.
 Χρόνια Πολλά

                                              Εκ του Τ.Σ.